Co można jeść, a czego nie?

Dieta paleo, inaczej paleolityczna, nawiązuje do sposobu odżywiania się ludzi pierwotnych. Człowiek pierwotny prowadził łowiecko-zbieracki tryb życia; żywił się mięsem upolowanych przez siebie zwierząt, rybami, jajami, owocami i warzywami oraz orzechami i nasionami. Nieznane mu były produkty zbożowe czy nabiał. Nie jadł przetworzonej żywności. Prowadził przy tym dość aktywny tryb życia, co w połączeniu z dietą utrzymywało jego organizm w dobrej formie.

Jakie produkty / co można jeść w diecie Paleo?

Dieta Paleo – Produkty Dozwolone:

Mięsa, ryby, owoce morza, jaja, owoce, warzywa o niskiej zawartości skrobi, orzechy, nasiona, olej kokosowy, lniany, oliwa z oliwek, olej z awokado, tłuszcze zwierzęce (w ograniczonej ilości).

Dieta Paleo – Produkty Zakazane:

Produkty zbożowe (pieczywo, makarony, ciasta, kasze), rośliny strączkowe (groch, fasola, bób, soja, soczewica, ciecierzyca), nabiał (mleko, sery, jogurty), orzechy arachidowe, olej kukurydziany, sojowy, arachidowy, słonecznikowy, krokoszowy, przetworzona żywność, sztuczne słodziki (zawierające aspartam, sorbitol, acesulfam K)

Należy pamiętać, że dieta paleo nie opiera się na liczeniu kalorii i ścisłym wyliczaniu wagowym porcji. Jest dość elastyczna. Nie jest dietą stricte odchudzającą, lecz swego rodzaju stylem życia, mającym na celu poprawę zdrowia i ogólnego samopoczucia. Gdy zaczniemy ją stosować, głód zmniejszy się w naturalny sposób, metabolizm przyspieszy, a co za tym idzie, nastąpi proces utraty nadliczbowych kilogramów i poprawa wyników badań (m. in. poziomu glukozy, triglicerydów i cholesterolu).

Człowiek pierwotny żywił się zgodnie z następującymi kolejno porami roku. Wiosną jadł nowalijki, świeżą zieleninę, latem i jesienią – dojrzewające aktualnie owoce i warzywa, natomiast zimą żywił się zgromadzonymi zapasami. W dzisiejszych czasach mamy dostęp do szerokiej oferty egzotycznych owoców i sztucznie wyhodowanych warzyw. W sprzedaży są też mrożonki, konserwy i inne przetwory. Gdy mamy ochotę na brzoskwinie, nie musimy czekać do lata. Aby odżywiać się zgodnie z pierwotnym rytmem natury, należy w codziennym jadłospisie wykorzystywać produkty, które w danym sezonie są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Tak więc np. jedzmy szparagi na wiosnę, truskawki w czerwcu a śliwki czy bakłażany – na jesieni. Zimą postawmy na warzywa korzeniowe oraz kapustę białą, czerwoną, pekińską czy brukselkę. Warto spożywać potrawy przyrządzane na gorąco i używać rozgrzewających przypraw, jak imbir, pieprz, cynamon, goździki, ostra papryka czy czosnek.

Jadłospis Paleo – Sezon Zimowy

Dzień 1

Śniadanie:
Dwa plastry pieczonego schabu ze śliwką, surówka z cykorii i pomarańczy
Lunch:
Pierś kurza w ziołach z patelni grillowej, surówka z białej kapusty i marchewki
Przekąska:
Jabłko, garść pestek słonecznika
Obiadokolacja:
Kotleciki jagnięce pieczone z papryką żółtą i czerwoną, czosnkiem i rozmarynem, surówka z selera z suszonymi żurawinami

Dzień 2

Śniadanie:
Jajko sadzone z plastrem boczku, dwa plastry pasztetu z selera
Lunch:
Zupa krem z marchewki z imbirem i kurkumą, posypana świeżą kolendrą
Przekąska:
Połówka grejpfruta Pomelo, garść migdałów
Obiadokolacja:
Stek z tuńczyka z patelni grillowej, frytki z batatów, surówka z czerwonej kapusty

Dzień 3

Śniadanie:
Porcja (ok. 150 g) wędzonego pstrąga, świeżo utarty chrzan, sałatka z roszponki z oliwą i z sokiem z cytryny
Lunch:
Potrawka z piersi indyczej z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem, dwa plastry pasztetu z selera
Przekąska:
Gruszka, garść orzechów nerkowca
Obiadokolacja:
Polędwiczki wieprzowe duszone z suszonymi żurawinami, morelami, z dodatkiem oleju z czarnuszki, buraczki na ciepło z kminkiem i świeżą miętą, surówka z selera.

Dzień 4

Śniadanie:
Frittata z dwóch jaj z cebulą, czosnkiem niedźwiedzim i papryką czerwoną, kiwi
Lunch:
Zupa krem z pietruszki i gruszki, posypana nasionami czarnuszki i świeżym tymiankiem
Przekąska:
Sałatka owocowa z pokrojonych mandarynek, kiwi, banana i ananasa, posypana płatkami migdałów
Obiadokolacja:
Pieczona z cytryną i tymiankiem dorada, rydze z patelni (z przetworów domowej produkcji), surówka z marchewki i jabłka

Dzień 5

Śniadanie:
Porcja (ok. 150 g) wolno pieczonej z majerankiem łopatki wieprzowej, dwa ogórki kiszone, salsa pomidorowa własnej produkcji
Lunch:
Pieczone w oliwie z oliwek warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, topinambur, burak) z dodatkiem czosnku, świeżego rozmarynu i czerwonego pieprzu
Przekąska:
Pieczone jabłko nadziewane suszonymi żurawinami, garść orzechów laskowych
Obiadokolacja:
Pierś kaczki duszona z czerwoną kapustą, rodzynkami, imbirem i goździkami, surówka z pora

Dzień 6

Śniadanie:
Omlet z mleczkiem kokosowym i duszoną gruszką
Lunch:
Zupa krem z pasternaku z czosnkiem i świeżym tymiankiem
Przekąska:
Grejpfrut czerwony, garść orzechów włoskich
Obiadokolacja:
Schab z patelni grillowej, brukselka z wody, salsa z granatów, czerwonej cebuli i świeżej kolendry

Dzień 7

Śniadanie:
Tatar z wołowiny, pasta guacamole z awokado, pół strąka papryki żółtej
Lunch:
Zupa tajska z krewetkami z imbirem, papryczką chilli, mleczkiem kokosowym i świeżą kolendrą
Przekąska:
Dwa kawałki pieczonej z oliwą i przyprawami (czosnek, kurkuma) dyni i garść pestek z dyni
Obiadokolacja:
Kotleciki cielęce w sosie pieczarkowym, grillowana cukinia, surówka z czarnej rzodkwi

Autor: Anna Tomczyk