Przepisy

Dzikie gruszki w boczku

Cudowne połączenie słodkawego smaku gruszki z wędzonym boczkiem. I to wszystko przełamane cierpkością wiśni… absolutnie obłędna, dzika przekąska. Świetnie smakuje jako preludium do mięsiw z grilla, gdy wygłodniali paleo goście oczekują na główne danie z rusztu. Ale może stanowić też nieziemski podwieczorek, czy nawet śniadanie same w sobie.

Składniki:

  • 6 twardych gruszek
  • 24 cienkie plastry wędzonego boczku dobrej jakości
  • 24 wiśnie
  • sok z ½ cytryny

Wykonanie:

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i ogonków i przekroić każdą wzdłuż na ćwiartki. Włożyć do wody wymieszanej z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wiśnie umyć i wydrylować z pestek. Następnie poukładać po jednej wiśni w zagłębieniu ćwiartek gruszek i każdą porcję owinąć ciasno plastrem boczku, pod koniec spinając wykałaczką. Gruszki ułożyć na blasze i zapiekać 15-20 minut w 180oC. Podawać gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *