Przepisy

Gołąbki z farszem wegetariańskim

Oto kolejna odsłona gołąbków, tym razem z farszem wegetariańskim, a nawet vege paleo. Bakłażanowo-paprykowa wariacja warzywnego nadzienia. Pyszny, zdrowy i sycący obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują odgrzewane, następnego dnia po przyrządzeniu.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 2 bakłażany
  • 4 strąki papryki czerwonej
  • 3 pomidory malinowe
  • 3 cebulki szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek
  • cząber
  • majeranek
  • suszony czosnek niedźwiedzi

Wykonanie:

Papryki umyć, a następnie upiec w całości w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Z upieczonych ściągnąć skórkę, rozciąć, pozbawić gniazd nasiennych z pestkami, a miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i pozbawić skórki. Bakłażany pokroić w kostkę. Dwie szalotki obrać z łupinek i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie, dodać bakłażana i paprykę, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Jednego pomidora pokroić w kostkę i dodać do masy, dusić razem pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdyby masa była za gęsta i przywierała do dna, można dolać trochę wody. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Z kapusty wyciąć głąb, a liście ostrożnie porozdzielać. Zagotować wodę z solą w dużym garnku, gdy zawrze wrzucać liście kapusty na około 5 minut by zmiękły.
Następnie wyłowić miękkie liście i wyciąć zgrubiałe nerwy.

Ostudzoną masę warzywną układać na liściach kapusty, zawinąć boki do środka, a następnie zwijać jak naleśnik. Dno dużego garnka wyłożyć dwoma liśćmi kapusty. Gołąbki układać ciasno w garnku, jeden przy drugim, a następnie zalać osoloną wodą. Gotować 40-60 minut aż gołąbki będą miękkie. Podawać z sosem pomidorowym.

Sos : usmażyć posiekaną jedną szalotkę, dodać posiekany czosnek, następnie na patelnie przelać trochę (pół szklanki) gotującej się wody z gołąbków, dolać posiekane dwa pomidory, cząber, majeranek i gałkę muszkatołową i chwilę gotować aż się zagęści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *