Przepisy

Nadziewany bakłażan

Mnogość i bogactwo jesiennych darów natury kusi do eksperymentów kulinarnych. Bakłażan ma piękny, fioletowy kolor – zawdzięcza to dużej zawartości antocyjanów, naturalnych barwników, które działają przeciwutleniająco i antynowotrowo.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 400g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 cebulka szalotka
  • oregano
  • bazylia
  • cząber
  • pieprz
  • sól himalajska
  • olej kokosowy

Wykonanie:

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środek. Na oleju kokosowym podsmażyć posiekaną szalotkę oraz czosnek, dodać mięso i smażyć, aż mięso straci różowy kolor. Pomidory sparzyć wrzątkiem i pozbawić skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Następnie dodać wydrążony, posiekany drobno miąższ bakłażana, pastę pomidorową oraz zioła i przyprawy.

Dusić razem jeszcze chwilę. Napełnić połówki bakłażana otrzymanym farszem i zapiekać ok. 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *