Przepisy

Owoce zapiekane pod migdałową kruszonką

U schyłku lata nie ma nic lepszego, niż sezonowe owoce i warzywa. Zapewniają one naszemu organizmowi duży ładunek witamin i cennych składników odżywczych, które, przyswojone w tym czasie procentują przez cały rok.

Oto prosty i smakowity deser w stylu paleo – owoce (gruszki i jeżyny) zapiekane pod migdałową kruszonką.

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • ½ kg łubianka jeżyn
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • sok z ½ cytryna

Kruszonka – składniki:

  • 100 g masła
  • 60 g mąki kokosowej
  • 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 60 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów

Wykonanie:

Gruszki obrać, przekroić na połowy, pozbawić gniazd nasiennych i ogonków, pokroić w kostkę. Jeżyny umyć i przebrać, wymieszać w gruszkami. Owoce posypać cukrem i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Z masła, obu rodzajów mąki oraz cukru (lub ksylitolu) zagnieść ciasto – kruszonkę. Wstawić do lodówki na min. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180oC.

W żaroodpornym naczyniu lub mniejszych foremkach (kokilkach) do zapiekania ułożyć owoce, skropić sokiem z cytryny. Posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut. Podawać z lodami waniliowymi lub lodami w stylu paleo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *