Przepisy

Paleo risotto z podgrzybkami

W lasach pełno grzybów, na lokalnych bazarach straganach półki uginają się od darów natury. Warto pokusić się o grzybowe risotto w stylu paleo. W stylu paleo, bo zamiast z ryżu występuje odpowiednio spreparowany kalafior. W połączeniu z aromatycznymi darami lasu daje pyszne, pożywne danie, zadziwiająco proste.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 kg podgrzybków
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml paleo bulionu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • rozmaryn

Wykonanie:

Kalafiora umyć, odciąć liście i łodygę. Pojedyncze różyczki włożyć do blendera i rozdrobnić do konsystencji przypominającej ziarna kaszy. Umieścić w głębokiej patelni, podlać  bulionem i dusić ok. 20 minut, cały czas mieszając.

Na osobnej patelni, na maśle, podsmażyć posiekane szalotki i czosnek. Kiedy się zeszklą dodać oczyszczone i pokrojone drobno podgrzybki, posolić, popieprzyć i dusić razem ok. 5-7 minut. Wymieszać i dodać do kalafiora. Gotować jeszcze ok 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Doprawić do smaku rozmarynem. W razie potrzeby (jeśli całość jest za sucha) możemy podlać odrobiną wody lub bulionu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *