Oto kolejna wariacja na temat nadziewanych warzyw, a konkretnie papryki, która króluje obecnie w sklepach, na bazarach i straganach warzywnych. To warzywo można wykorzystać na wiele sposobów, można je nadziewać rozmaitym nadzieniem: mięsnym lub bezmięsnym. Dziś przedstawiam danie w stylu vege paleo, czyli paprykę nadziewaną bigosem bezmięsnym, za to aromatycznym, pachnącym leśnymi grzybami.
Składniki:
- 6 strąków papryki czerwonej
- 600 g kapusty kiszonej
- 80 g śliwek suszonych
- 100 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki)
- 2 cebulki szalotki
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 0,25 l czerwonego wytrawnego wina
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- sól himalajska
- pieprz czarny
- kminek mielony
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- papryka wędzona słodka
- olej kokosowy
Wykonanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić na mniejsze kawałki. Szalotki posiekać, zeszklić na oleju kokosowym, gdy staną się szkliste, wrzucić kapustę. Dodać przyprawy, pokrojone w paseczki suszone śliwki, pastę pomidorową i wlać wino. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem. Suszone grzyby opłukać, zalać gorącą wodą i po upływie ½ godziny odsączyć i pokroić w paseczki, dodać do kapusty i dusić razem. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Przygotować papryki – umyć, ściąć czubki, wydrążyć i wyrzucić gniazda nasienne z pestkami. Napełnić papryki farszem z kapusty, umieścić w naczyniu żaroodpornym (na dno wlać wodę, w której moczyły się grzyby) i piec 40 minut w 180oC.