Przepisy

Papryka nadziewana bigosem

Oto kolejna wariacja na temat nadziewanych warzyw, a konkretnie papryki, która króluje obecnie w sklepach, na bazarach i straganach warzywnych. To warzywo można wykorzystać na wiele sposobów, można je nadziewać rozmaitym nadzieniem: mięsnym lub bezmięsnym. Dziś przedstawiam danie w stylu vege paleo, czyli paprykę nadziewaną bigosem bezmięsnym, za to aromatycznym, pachnącym leśnymi grzybami.

Składniki:

  • 6 strąków papryki czerwonej
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 80 g śliwek suszonych
  • 100 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki)
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 0,25 l czerwonego wytrawnego wina
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • kminek mielony
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • papryka wędzona słodka
  • olej kokosowy

Wykonanie:

Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić na mniejsze kawałki. Szalotki posiekać, zeszklić na oleju kokosowym, gdy staną się szkliste, wrzucić kapustę. Dodać przyprawy, pokrojone w paseczki suszone śliwki, pastę pomidorową i wlać wino. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem. Suszone grzyby opłukać, zalać gorącą wodą i po upływie ½ godziny odsączyć i pokroić w paseczki, dodać do kapusty i dusić razem. Zdjąć z ognia, ostudzić.

Przygotować papryki – umyć, ściąć czubki, wydrążyć i wyrzucić gniazda nasienne z pestkami. Napełnić papryki farszem z kapusty, umieścić w naczyniu żaroodpornym (na dno wlać wodę, w której moczyły się grzyby) i piec 40 minut w 180oC.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *