Przepisy

Papryka z farszem warzywnym

Oto wegetariańska paleo wariacja na temat faszerowanej papryki. Danie lekkie i smaczne, coś w sam raz dla wielbicieli warzyw i kolorów. Nadziewane papryki mogą być daniem same w sobie, lub dodatkiem do mięsa.

Składniki:

  • 8 strąków czerwonej papryki
  • 2 cebulki szalotki
  • 250g pieczarek lub mieszanych grzybów lesnych
  • 1 średnia cukinia
  • 2 pomidory malinowe
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Papryka z farszem – Wykonanie

Warzywa umyć i osuszyć. Paprykom ściąć wierzchy i usunąć ze środka gniazda nasienne. Szalotki obrać i drobno posiekać. Pieczarki (lub grzyby leśne) pokroić w plasterki, cukinię w średnią kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Tymianek posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić szalotki z odrobiną posiekanego tymianku. Dodać grzyby, oprószyć solą. Chwilę poddusić. Wymieszać z resztą pokrojonych składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziewać powstałym farszem przygotowane papryki.

Zapiekać w 180°C przez 35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *