Azjatycka sałatka z wołowiną

Gdy dysponujemy wołowiną od sprawdzonego hodowcy, od krów karmionych głównie trawą, możemy zamiast tradycyjnych steków pokusić się na potrawę w stylu azjatyckim. Z wykorzystaniem bogactwa świeżych ziół i całej gamy przypraw można stworzyć pyszne, zdrowe i egzotyczne danie.
Składniki:

  • 200-250 g mięsa wołowego, najlepiej polędwicy lub rozbefu
  • 1 pęczek rukwi wodnej
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 marchewka
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • ½ pęczka bazylii tajskiej
  • ziarna sezamu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • Sos: 2 łyżki sosu sojowego
  • ¾ łyżeczki świeżego, startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki miodu gryczanego

Marchewkę obrać obieraczką poszatkować ją wzdłuż na wstążki. Szalotkę pokroić w piórka, a papryczkę chilli drobno posiekać. Opłukać rukiew wodną, kolendrę i bazylię tajską, a następnie posiekać i wymieszać z pozostałymi warzywami. Wszystkie warzywa mieszamy z sałatą i polewamy dressingiem. Mieszamy, aby warzywa pokryły się równomiernie sosem. Wołowinę pokroić na cieniutkie plasterki, każdy plaster posmarować oliwą, posypać pieprzem grillować na patelni grillowej z obydwu stron do zrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawiamy na minutę, po czym posolić. W misce ułożyć posiekane warzywa i zieleninę, na nich ułożyć plasterki wołowiny, wierzch posypać startą skórką z cytryny i podprażonymi na patelni ziarnami sezamu. Na koniec polać sosem sporządzonym z podanych składników.

Autor: Anna Tomczyk