Przepisy

Rydze Kiszone Przepis

To stary, zapomniany przepis na pyszną, grzybową przekąskę. W dodatku bardzo zdrową, jak wszystkie kiszonki. Kiszone grzyby doskonale smakują same, ale mogą też stanowić dodatek do mięs, ryb czy być składnikiem zup (zwłaszcza doskonałej zupy rydzowej).

Składniki:

  • 1 kg rydzów,
  • sól himalajska,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 5 cebulek szalotek,

Rydze Kiszone – Przygotowanie

Rydze dokładnie oczyścić, poodcinać nóżki u podstawy kapelusza, opłukać i wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty. Następnie odcedzić i wystudzić. Po tym czasie układać w słojach (a jeszcze lepszy będzie do tego celu kamionkowy garnek) na przemian: warstwa grzybów(blaszkami do góry), pokrojone w piórka szalotki, potem kolejna warstwa rydzów i szalotek, aż do wypełnienia naczynia.

Przesypać 2-3 szczyptami soli. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Tak wypełnione naczynie (lub słoje) przykryć gazą, obciążyć talerzykiem i umieścić w chłodnym miejscu, np. piwnicy (nie w lodówce!). Po dwóch dniach rydze powinny puścić sok, który wypełni naczynie, w którym stoją. Jeśli płynu będzie zbyt mało, należy dolać tyle osolonej, przegotowanej wody, aby pokryła ona grzyby.

Należy co jakiś czas sprawdzać stan grzybów i ewentualnie usuwać biały nalot z wierzchu. Kiszone rydze będą gotowe po 2-3 tygodniach. Po tym czasie można je przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *