Przepisy

„Ryż” z kalafiora zasmażany z jajkiem

Ryżem zasmażanym po chińsku z jajkiem i warzywami zajadałam się z upodobaniem w czasach studenckich, dlatego mam do tej potrawy ogromny sentyment. Oto jej wariacja w stylu paleo, lżejsza niż tradycyjna wersja. Smaczna, sycąca i urzekająca swą prostotą. Świetna na lunch lub obiadokolację. Świetne danie do zagospodarowania niewykorzystanych do innych celów resztek warzyw.

Składniki:

  • 1 kalafior podzielony na cząstki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 dymka wraz ze szczypiorem
  • 2 papryczki chilli
  • 2 marchewki
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • ½ pęczka świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny

Wykonanie:

Jajka wbić do miseczki, rozkłócić z odrobiną sosu rybnego. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wlać jajka. Usmażyć z masy jajecznej omlet na złoty kolor, smażąc po ok. 2 minuty z każdej strony. Omlet zsunąć z patelni i pokroić w wąskie paseczki.

Kalafior rozdrobnić mikserem, aż nabierze konsystencji ziarenek ryżu. Posiekać szalotki i obsmażyć z czosnkiem na oleju kokosowym. Dodać starty na tarce imbir oraz posiekaną papryczkę chilli.  Następnie dodać rozdrobnionego kalafiora, posiekane na cienkie paseczki marchewki i paprykę i smażyć ok. 5-7 minut, cały czas mieszając. Doprawić sosem rybnym. Pod koniec dodać paski omletu oraz posiekaną dymkę ze szczypiorem. Gotową potrawę posypać kolendrą lub pietruszką i skropić sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *