Przepisy

Szaszłyki drobiowe z ananasem

Danie z grilla, lekkie i smaczne. Genialne w swej prostocie.

Składniki:

  • 2 duże, podwójne piersi kurze lub 1 indycza
  • 1 ananas
  • 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
  • sól morska
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

Wykonanie:

Piersi kurze umyć, oczyścić z błon i pokroić w dużą kostkę. Z soku z pomarańczy, musztardy, oliwy i przypraw sporządzić marynatę. Umieścić mięso w misce, zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie wyjąc mięso, obrać ananasa, wyciąć twardy, zdrewniały środek, miąższ pokroić w kostkę. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki kurczaka i ananasa.

Grillować na rozgrzanym ruszcie ok. 15 min. Łącznie z obydwu stron.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *